Dekking hoog!

“Ik heb altijd zin om nog een keer te gaan boksen Ewout!”. Een opmerking die ik de afgelopen jaren van mijn goede vriend Jaap al meerder keren gehoord heb. Met een glimlach op mijn gezicht roep ik dan terug: ”Gaan we zeker een keer doen maat. Lijkt me heerlijk om je een keer een paar stompen op je neus te geven!”. Al lachend kwam er uiteindelijk niks van…

Tot afgelopen januari (2018). Nieuwe ronde, nieuwe kansen! “Jaap, zullen we een kickboksles gaan volgen bij Loods of Fitness”. “Is goed maatje, nu al zin in!” De afspraak was gemaakt. Wij gingen een voor ons onbekende arena betreden om eens even lekker fysiek aan de bak te gaan.

In de laatste week voor deze afspraak bekroop mij weer een gevoel wat ik al een tijdje niet meer had ervaren. Om dit verder uit te leggen neem ik jullie even mee naar mijn jongere jaren, waarvan ik dacht dat ik deze ‘gevangenis’ al redelijk goed achter mij gelaten had.

Van mijn 16e jaar tot om en nabij mijn 32e heb ik ontelbaar veel uren in de sportschool versleten. Vanwege grote onzekerheid over mijn dunne puber lichaam ontdekte ik op jonge leeftijd dat ik daar wat aan kon doen. De sportschool werd mijn arena waar ik mijn spieren heel langzaam groter en groter maakte met alle middelen van dien. Elk jaar weer een paar kilo erbij. Ik vond het heerlijk om al zwetend nog zwaardere ijzers dan vorige week omhoog te tillen. Gelukkig hingen er veel spiegels op deze ‘apenrots’, want zo kon ik mijn progressie goed in de gaten houden en veel belangrijker nog; de rest van de club kon dat ook zien. Mijn lichaam werd enorm en zo ook mijn zelfwaarde en ego. Want je dacht toch niet dat ik daar kwam om fit te worden…

“Laat een fout een fout zijn, erken het en laat het los. Laat het niet je identiteit bepalen”

Inmiddels ben ik 36 jaar en kan ik zeggen dat sinds ik mijn zelfwaarde en identiteit zoveel mogelijk laat bepalen en laat groeien door hoe mijn hemelse Vader mij ziet, ik een veel vrijer en lichter leven ervaar. Enkele jaren geleden ontving ik nieuw leven en stapte ik in een avontuur vol van de pure waarden uit Gods Koninkrijk die ik graag tot mij wil nemen.

En toch… toch voelde ik nu weer iets van die onzekerheid naar boven komen om deze kickboks arena in te stappen. Ik had gedachten zoals:

  • Wat zullen ze van mijn lichaam denken..

  • Zal ik toch weer eerst even aan de ijzers gaan hangen, voordat ik die les neem…

  • Mijn benen zijn te dun, zal ik maar een lange broek aandoen…

Ik baalde van mezelf dat ik dit weer toeliet in mijn hoofd. Het zijn namelijk leugens in mijn denken die voortkomen uit een echo van vroeger. Een echo uit deze gebroken wereld. Inmiddels heb ik God zij dank geleerd om deze destructieve gedachtes de juiste aandacht te geven door er met Gods genade, liefde, mildheid en waarheid naartoe te gaan en weer opnieuw te integreren in wie ik ben en mag zijn.

Kwetsbaarheid

Bovenstaand verhaal hoort bij mij. Een ander verhaal met dit thema hoort bij jou.
Denk aan je rol op je werk of positie in de kerk. Je drang naar perfectie of je drive naar grip en controle.

Ons impulsieve streven naar altijd meer en beter, wat vaak voortkomt uit een leugen of misleiding over jou, zorgt ervoor dat we uit verbinding raken met onszelf en met de ander. Deze ‘maakbare’ maatschappij graaft zijn eigen graf en voor je het weet is de zuigende werking ervan te groot. Dat heeft een prijs.Deze maatschappij zorgt ervoor dat we onze dekking vaak hoog moeten houden. Blijkbaar is dat het effect van het voelen van angst en schaamte. Kom niet te dichtbij!

Kwetsbaarheid is de kern van angst en schaamte en de oorsprong van onze strijd om waardigheid. Het is tegelijkertijd de bron van plezier en creativiteit, verbondenheid en liefde. Het is moeilijk om kwetsbaar te zijn, want we willen niet afgewezen worden. Omdat we negatieve dingen niet willen voelen, verdoven we het vaak door onszelf te troosten met wat leuks. Zo ontstaan verslavingen en/of destructieve gedragspatronen. We willen graag onzekere dingen zeker maken om onszelf te beschermen. Een beschermer in mij zorgde ervoor dat ik 5 x in de week keihard trainde in de sportschool om mijzelf zeker te maken. Een duidelijk voorbeeld van het afleiden van verdriet en ongemak. Ik voelde me weer TOP na een avondje ‘beeldhouwen’. Ik wil jou aanmoedigen om in alle eerlijkheid naar jezelf te luisteren om te horen wat er bij jou vanbinnen om aandacht vraagt. Ga jouw arena maar binnen en ga de strijd aan. Laat je niet weerhouden door je interne criticus die bang is om te falen. Laat een fout een fout zijn, erken het en laat het los. Laat het niet je identiteit bepalen.

Kwetsbaarheid is één van de meest pure waarden die je mag ontdekken in je leven. Het zorgt ervoor dat je echt van jezelf leert houden. Er is moed voor nodig, maar in de eerste plaats erkenning in je afhankelijkheid van God. Trots en hoogmoed waren niet voor niets de eerste zonden in de wereld…

“There is a crack in everything, that’s how the light gets in”

 

Ewout van de Groep

– Kingdom Care –

TOP