
Een onderwerp wat de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Je hoeft maar een beetje mensgericht magazine open te slaan en de tips en adviezen vliegen je om de oren. Maar wat is hoogsensitief nou precies? Is het een hype om ergens bij te willen horen of handig om iemand te labelen.. Of een prachtige gave en kernkwaliteit die je mag leren beheersen?
De wetenschap is er duidelijk over. 15 tot 20% van de mensheid is hoogsensitief (oftewel HSP). Als je je herkent in de volgende kenmerken bestaat de kans dat je je bij deze kleine groep mensen mag scharen:
- Je hebt vaak de neiging om je snel iets van je omgeving aan te trekken. Je bent gevoelig en intuïtief en harde woorden of harde kritiek vind je moeilijk. Ook kan je je sneller afgewezen voelen.
- Al vanaf je jonge jaren voel je je anders. Je bent vaak fantasierijk en levendig qua innerlijke belevingswereld. Je vindt het heerlijk om soms even uit de realiteit te stappen door b.v. jezelf te verliezen in een goede roman, 8 afleveringen achter elkaar kijken van je lievelingsserie of uren achter elkaar te gamen.
- Je hebt een sterk inlevingsvermogen en je beschikt over een subtiele zintuiglijke waarneming.
- Je verwerkt informatie dieper. Dat wil zeggen dat prikkels anders binnenkomen dan bij de meeste mensen (wetenschappelijk aantoonbaar dmv hersenscans).
- Vaak zie je sneller patronen en kan je deze goed analyseren. Ook ben je creatief en innovatief.
- Je hebt meer oog voor non-verbale signalen dan andere mensen.
- Je voelt de ander goed aan en je hebt een sterk empathisch vermogen.
- Je gaat enerzijds graag met anderen om en anderzijds heb je behoefte om je af en toe terug te trekken om alleen te zijn.
- Vaak heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel. Onrecht komt bij jou harder binnen dan bij anderen.
- Soms heb je last van een lawaaiig of felverlichte omgeving.
- Je hebt sneller last van angsten en spanningen. Stress ligt op de loer met als gevolg een verhoogde kwetsbaarheid.
- Onder druk presteren is heel lastig voor je, vooral als er op je vingers gekeken wordt.
- Je vindt het moeilijk om duidelijke grenzen aan te geven.
- Je bent sneller overprikkeld en plotselinge veranderingen zijn lastig.
- Je kan diep geroerd raken door kunst of muziek (of door de natuur).
- Je voelt de ander zodanig goed aan dat je zijn/haar gevoel overneemt. Emoties als verdriet, pijn en angst voel je dan terug in je eigen lijf; zoals buikpijn, druk op de borst of een onregelmatige ademhaling.
- Je hebt een sterk vermogen om in beelden te denken (ook in het geestelijke).
Als je tijdens het lezen van bovenstaande kenmerken regelmatig een ooooohhhhh geluid hebt geuit is het doen van een (online) HSP test een goede keuze. Hoogsensitief zijn kan niet officieel worden gediagnostiseerd. Het is geen stoornis of ziekte. Het is een eigenschap net zoals introvert of extravert, links of rechtshandig zijn.
Omdat je zo sensitief en gevoelig bent bouw je ook sneller een alarmsysteem vanbinnen. Je hebt allerlei interne ‘beschermers’ nodig om staande te blijven. Voor een HSP’er is het cruciaal om te beseffen dat je deze gave en persoonlijke eigenschap bezit en daar erkenning voor krijgt in wie je bent (identiteit). Vooral als er onverwerkt trauma aanwezig is kan dit een hele nare hooggevoeligheid in diverse bewuste en onbewuste trigger situaties geven. Maar er is hoop. Je kan er echt wat aan doen.
Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je hoogsensitiviteit een talent wordt ipv een last?
Zelfinzicht en zorg is even levensnoodzakelijk als eten en drinken voor HSP’er. Als je voldoende hersteltijd voorziet om stress af te bouwen, dan is hoogsensitiviteit een kracht. Wanneer je niet voldoende hersteltijd inbouwt, raak je overprikkeld, stapelt de stress zich op tot chronische stress wat ten koste gaat van je levenskwaliteit. Die stress kan leiden tot burn-out of andere stress gerelateerde klachten. Zo wordt je hoogsensitiviteit een last wat simpelweg niet nodig is.
Dit thema raakt mij ook persoonlijk. Niet zo vreemd, want veel counselors, therapeuten en ook pastoraal werkers zijn hoogsensitief en daarom goed in wat ze doen. Echter is het noodzakelijk dit te leren reguleren om goed voor jezelf te zorgen en jezelf en de ander recht te doen. Als ik voor mijzelf hier geen aandacht aan geef, zit ik na een drukke werkdag als een zombie aan de eettafel. Niet zo prettig voor mijn gezin en mijzelf.
Hier bij Kingdom Care is professionele begeleiding beschikbaar wat jou als (mogelijk) HSP’er, misschien wel voor het eerst in je leven, in je kracht gaat zetten. Op deze manier zorg je dat je deze gave en mooie eigenschap op het juiste moment inzet en leert zelf binnen je energiegrens te blijven. Dat je de regie kan nemen en met je gevoel niet meer uit de bocht vliegt. Bedenk je eens hoe je leven er dan uitziet!
We gaan aan de slag met o.a de volgende thema’s:
- Timemanagement.
- Assertief communiceren.
- Het vinden van de juiste energiebalans in vitaliteit en hooggevoeligheid.
- Het ontdekken van eigen kernkwaliteiten en het vermijden van eigen valkuilen.
- Zelfvertrouwen en identiteit ontwikkelen als hooggevoelig persoon.
- Omgaan met stress en spanning.
- Omgaan met tegengestelde belangen en conflicten.
- Leren om de emotie die je van een ander voelt te reguleren en zo nodig in te zetten om interne wonden en beschadigingen te ontdekken.
- Leren om deze bijzondere gave te erkennen, aanvaarden en gebruiken, voor jezelf en anderen.
Je bent het zo waard om hierin te vinden wat voor jou nodig is. Onderzoek deze bijzondere eigenschap in jezelf. Explore!
Ewout van de Groep
– Kingdom Care-